De hark voorbij!

Loop een willekeurige organisatie binnen en vraag om een afbeelding van de organisatie. Grote kans dat je wordt geconfronteerd met een organogram! Een organisatie is echter geen organogram, net zoals een koe geen afbeelding is van de elementen waaruit een koe bestaat. In een gezonde koe weten deze elementen helemaal niet dat zij elementen zijn; ze werken automatisch met elkaar samen in volledige harmonie.

Op de vraag of een organisatie niet meer is dan een organogram zal iedereen bevestigend antwoorden. Toch komen we in de praktijk veelal niet voorbij het ‘organogramdenken’. We delen de organisatie op in onderdelen, plaatsen deze visueel in hokjes en gebruiken lijntjes tussen deze hokjes. De precieze betekenis van de visualisatie blijft vaak in het midden, of er gaan talloze betekenissen rond. Aandacht voor het feit dat het plaatje maar een plaatje is, blijft vaak achterwege. Een organogram kan overzicht bieden. Tegelijkertijd blijven de volgende inzichten te vaak onderbelicht:

  • Een organogram impliceert een hiërarchie en/of versterkt een in de organisatie aanwezige hiërarchie, waarbij een zekere top macht en autoriteit heeft over de rest van de organisatie.
  • Een organogram is de visuele weergave van het opdelen van het geheel in delen, als resultante van onze onbevredigde behoefte aan controle en overzicht over de gehele organisatie.
  • Een organogram verleidt ons gemakkelijk om organisatieontwikkeling ten onrechte te beperken tot één of enkele delen van de organisatie (voorbeeld: zelfsturing beschouwen als teamconcept in plaats van organisatieconcept).

Hoe zou jij jouw organisatie afbeelden? Zegt een foto wellicht meer? En wat doe jij om voorbij te gaan aan het ‘organogramdenken’?

Laat het ons weten via info@organisatiewerkplaats.nl!

MEER ARTIKELEN

Zomerse
terugblik

De eerste maanden van De OrganisatieWerkplaats zijn voorbijgevlogen! We kunnen wel spreken van een kickstart waarbij we diverse organisaties hebben mogen ondersteunen bij het herijken en anders inrichten van hun organisatie. Een greep uit de verschillende uitdagende opdrachten: Maasvallei Maastricht Met het MT en de RvC van Maasvallei Maastricht is de

Lees verder >

Over de beer en de bever

Twee biologen bespreken hun onderzoek. De een onderzoekt beren, de ander bevers. Laten we voor nu aannemen dat zij niet over het vocabulaire beschikken om te spreken van beren respectievelijk bevers. Zij kennen deze woorden niet en noemen hun ‘onderzoeksobjecten’ allebei ‘dieren’. Ze raken in discussie over de plek waar

Lees verder >

Een efficiënt
orkest?

Stel je voor! Je krijgt als business student de kans om een willekeurige organisatie uit te kiezen die je niet kent. Je mag deze organisatie bestuderen op zoek naar mogelijkheden om de efficiëntie te vergroten. Je presenteert je rapport met de volgende aanbevelingen: Over contexten en referentiekaders Deze aanbevelingen klinken

Lees verder >
Tom Peeters

Tom Peeters

De OrganisatieWerkplaats

I will be back soon

Tom Peeters
Beste bezoeker,

Indien u vragen en/of opmerkingen heeft dan kunt u mij altijd bereiken via onderstaande kanalen. 

Met vriendelijke groet,

Tom
Neem contact op:
whatsapp

WA

phone

Bel

E-mail

chat